5 – een mistroostige dag afsluiten met een leuke ontmoeting

Zondag 27 juni

Het is snertweer, een lagedruk gebied voor de Spaanse noordkust is de aanjager van de depressies die over het Nauw van Calais trekken.

Na een rustige start van de zondagochtend ga ik maar weer eens aan de slag met foto’s en wat appen. Ik heb gisterenavond mijn reisblog via een bericht op Facebook wereldkundig gemaakt en de aanmeldingen en leuke reacties stromen binnen. Meteen maar een aantal Facebook-loze relaties via WhatsApp berichten wat ook weer een stroom van berichtjes oplevert. Gezellig.

Dan ga ik de stad in. Maar hey zeiler wake up, het is zondag en dan is hier alles tussen 13:00 en 16:00 uur gesloten. Dus weer terug naar mijn drijvende huishouding en tot vier uur maar wat klusjes doen. Nee, ik ben niet weer eens aan het verbouwen, gewoon, de motor nalopen, oliepeil checken, brandstoftank aftoppen, alle harpen, sluitingen en wantspanners nalopen of er niet iets is losgetrild. Dat soort werk dus, je wilt tenslotte dat de boel blijft functioneren en de mast rechtop blijft staan waar hij hoort.

Overigens toen ik het haventerrein opliep was net een patrouilleboot van de Waterpolitie binnengevaren en brachten zes bomen van agenten twee Afrikaanse jongens de kade op waar zij werden overgedragen aan evenzoveel collega’s die de twee in een politiebus afvoeren naar een of ander bureau. Weer een poging om naar Engeland te komen mislukt. In Nederland hoor of lees je nauwelijks meer wat over het probleem met de illegale immigranten die vanuit Calais trachten over te steken maar hier is dat dus nog dagelijkse kost.

Onderhoud met de Franse slag; “Wil je dat de luiken klapperen in de wind of wil je veters in je schoenen?” (en dan niet bij slechts 1 luik maar gewoon bij 6 luiken op rij)

Boulogne sur Mer was ooit in lang vervlogen tijden het eind van de Romeinse heirbaan van Keulen naar de Noordzee en daarmee een van de oversteekpunten naar Brittania (Engeland) voor de galleien van Julius Caesar.

Rare jongens die Romeinen

Er zijn nu nog wat middeleeuwse bastions te bezichtigen net als het Belfort, een kasteel en de basiliek de Notre Dame. In die basiliek staat een houten Mariabeeld waarvan het verhaal wil dat er in 636 na Chr. een boot hier aan wal is gelopen zonder zeilen of bemanning maar met daarin een Mariabeeld. Aangezien die boot geen zeilen had werd hij gemakshalve maar voortbewogen door engelen. Zo een verhaal is natuurlijk een perfecte reden om er een paar honderd jaar later een basiliek om heen te bouwen. Nu nog wordt een replica van het beeld elk jaar in een processie door de stad gedragen. Niet echt het origineel want tijdens de Franse revolutie werd het aanbidden van Onze-Lieve-Vrouwe-der-Zee verboden en het beeld in de fik gestoken. Op de funderingen van de originele kerk staat de huidige basiliek die onder zich met 1.400 m2 het grootste labyrint van Frankrijk herbergt met daarin meer dan 400 bezienswaardigheden.

De stad heeft zoals gezegd behoorlijk wat historische plekken en bezienswaardigheden waarvan ik een aantal heb bekeken.

Een oude stadspoort met een beeltenis van Onze-Lieve-Vrouwe-der-Zee boven de hoofdpoort
De oorspronkelijke toegang uit 1623 van het ziekenhuis Hopital St.Louis is in de nieuwbouw verwerkt

De lucht is de hele dag grauw en er hangt een plakkerige, broeierige sfeer over de stad, om half vijf rommelt het en opeens knalt het verlossende onweer hard en de echo klinkt door tussen de huizenblokken. Om aan de striemende regen te ontsnappen zoek ik snel mijn heil in een portiek en moet onwillekeurig denken aan een frase “…de twee gaan schuilen in een portiek, voor regen leegte en publiek…” dat Frans Halsema begin jaren ’70 zong in het nummer “zondagmiddag Buitenveldert”. Als de regen even mindert ren ik snel naar een bar-bistro aan de overkant van de straat. Her en der in de zaak zitten mensen, keurig op Corona-veilige afstand van elkaar, naar een megagrote TV te kijken, de Tour de France absorbeert hun volledige aandacht en het is bijzonder om de enorme betrokkenheid bij de koers der koersen te zien. Pas na de finish hebben de gasten door dat ik er bij ben komen zitten. Na een espresso (de verslaving moet ook onderhouden worden) en een witte wijn blijkt de regen te zijn gestopt en loop ik snel met weer naar de boot.

Als ik in de haven de steiger oploop zie ik dat er intussen schuin tegenover mij een nieuw zeiljacht is afgemeerd. Verrek, dat is de Mahi mahi. Dit zeiljacht maakt ook deel uit van de Vertrekkers 2021 groep van het maandblad ZEILEN. Normaal ontmoeten de jaarlijkse vertrekkers elkaar aan het begin van het seizoen in haven van Enkhuizen tijdens een meet-and-greet evenement onder auspiciën van ZEILEN. Dit jaar kon dat vanwege Corona nog niet worden gerealiseerd en hebben wij elkaar maanden geleden in een Zoom-meeting ontmoet en onze plannen bekend gemaakt. Hoe leuk is het dan als je elkaar nu in levende lijve tegenkomt. Natuurlijk ben ik even bij hen langsgelopen en heb met Monique en Peter een praatje gemaakt en voor je het weet wordt de volgende enthousiaste kreet (uiteraard met toestemming) gedeeld in de “Zeilen Vertrekkers 2021” WhatsApp-groep; “Kijk, dat is nou zo leuk aan deze app-groep: kom je aan in Boulogne-sûr-Mer, ligt daar de Spica en de Karavanserai met Marcel aan boord, drie vertrekkers”.

Peter en Monique (die de foto neemt) van de Mahi mahi
Voor de oplettende lezer, als je onder hun giek doorkijkt zie je mij staan op het voordek van de Karavanserai

Even een gewetensvraag. Ik schrijf maar raak, maar willen jullie mij je op- en aanmerkingen laten weten? Wat ik graag wil weten is wat je vindt van de frequentie van de posts. Vind je dat teveel of is er per post teveel informatie?

Ik kan wel even toelichten wat er achter steekt. Mijn schoonmoeder aka oma Zwaantje is 90 jaar en zij vind dat zeilen eigenlijk helemaal niets. Zij komt uit een familie waar water not done is. Zij, haar zus en haar broers hebben allen waterangst. Ik verdenk haar er zelfs van een reddingboei mee te nemen onder de douche. Desondanks gunt zij mij deze zeiltocht maar ik heb haar wel moeten beloven om haar regelmatig op de hoogte te houden. Nu is 1x per half jaar ook regelmaat maar ik vermoed dat zij dat niet bedoelde.

Je moet namelijk weten zij is een soort van cyber granny. Een wat? Ja, een cyber granny.

Ik leg het even uit. Haar dagelijkse ritueel ziet er als volgt uit. Op een onchristelijk uur (zoals bijna al die oudjes doen) ontwaakt zij, staat op en gaat naar het toilet. Dan loopt zij door haar woonkamer naar de open keuken om een pot thee te zetten – tot zover niets bijzonders maar let op! – zij loopt daarbij langs haar bureau en doet en-passent de computer aan en gaat dan pas de ketel op het gas zetten.

Met een verse kopje thee neemt zij dan plaats achter het toetsenbord en gaat vervolgens haar bankzaken en de e-mail checken. Daarna, onder het genot van de enigszins afgekoelde en dus drinkbare thee, opent zij Facebook om te zien of er nog iemand van de kinderen of kleinkinderen iets gepost heeft. Ook worden WhatsApp en Instagram nog even bekeken en als ze zin heeft wordt Pinterest ook wakker geschud. Daarna staat zij op pakt zij haar smartphone erbij om in een luie stoel digitaal de krant te gaan lezen. Weer later op de dag bestelt zij bij de supermarkt digitaal haar boodschappen en niet te vergeten Bol.com, ik vermoed dat zij daarvan inmiddels grootaandeelhouder is.

Even een recap; 90 jaar hè!

Laat ik nu niemand van 60-plus ooit nog horen zeggen dat die nieuwe digi-toestanden te moeilijk voor diegene zijn. Maar je begrijpt dat ik oma Zwaantje, die zo haar best doet om op alle vlakken bij te blijven, pittig en bij de tijd is, niet kan teleurstellen en ik dus wel moet blijven posten. Zij is tenslotte een schoonmoeder die niet valt binnen het kader van de bekende schoonmoeder-grappen en dan doe je dat meer dan graag. Ik hoor het wel van jullie hè?

18 gedachten over “5 – een mistroostige dag afsluiten met een leuke ontmoeting”

 1. Beste Marcel,

  Fantastisch dat je eindelijk op weg kom voor de reis die zo lang op jouw verlanglijstje stond.
  Je hebt een leuke schrijfstijl.
  Uit ervaring weet ik dat een blog bijhouden leuk is voor de achterban en jezelf tot reflectie dwingt. Maar het kan ook druk opleveren omdat het “moet”.
  Je moet daarom een frequentie vinden die bij jou past.
  Zelf denk ik dat om gemiddeld twee keer per maand wat te posten prima is maar misschien heb jij wel de ambitie van een wekelijks bericht.
  Leef je droom en geniet.

  1. Hi Harald, Leven en genieten staat met stip op nummer 1.
   De frequentie van mijn blogs moet ik inderdaad nog even aftasten, (vandaar mijn vraag aan de lezertjes) maar ik zie het niet als een steen om mijn nek. Dat is net zoiets als meevaren. Er hebben een vrienden gevraagd of ze niet één of twee weken mogen meegenieten aan boord. Daar heb ik geen bezwaar tegen maar ik ga geen agenda naleven voor anderen. Dus opstappen betekent ad hoc uit Nederland afreizen naar waar ik op dat moment (bijna) ben. Het weer bepaalt en ik wil de tijd nemen om het een en ander te bezoeken en te bekijken.
   Bedankt voor je input groetjes en tot ziens.
   Marcel

   1. Hoi Marcel,
    Zoals Jan ook al zei leest het als een spannend boek! Wat mij betreft mag het minder maar meer zijn. (minder tekst per keer en dan meer/vaker posten) maar ik snap dat dit niet helemaal jouw wens zal zijn. Vind de frequentie die voor jou lekker is. Eén keer per week en dan een heel nieuw hoofdstuk is ook heerlijk hoor dan ga ik er ff lekker voor zitten! 😉
    Veel plezier XXX

 2. Goedemorgen Marcel,
  Als je reis compleet is heb je een fantastisch naslagwerk.
  En ja die schoonmoeder die houdt alles in de gaten en weet precies waar je bent en wat je doet.
  Heerlijk toch!
  Ik vind het zelf heel leuk om je blog te lezen en zelf Wim heeft gescrold om je ervaringen te bekijken.
  Lieve groet van ons.

 3. Een revieuw wou je ?

  Je moet er even voor gaan zitten die blogs van jouw.
  Hartstikke leuk om jouw beslommeringen te volgen op het grote avontuur, leuk dat je de moeite neemt om het thuisfront met informatie en non informatie ? te voorzien.
  Hoop dat je dat het volhoudt want het gaat dan een mooi boek worden en hebben wij het gevoel mee gereisd te hebben.
  Was je van de week even kwijt op Marine Traffic en wilde bijna de coast quard al bellen ?
  Goede Vaart ⛵️
  Hans & Monique

  1. Haha, nou zo een klein bootje vinden ze waarschijnlijk toch niet dus doe geen moeite.
   Ik merk dat Marine Traffic er heel vaak moeite mee heeft om bij bij te houden.
   Niet dat ik nou zo snel ga maar dat programma heeft een trage respons.
   Yvonne werd ok al zenuwachtig en zij heeft notabene een betaalde versie van die app.
   Tot later!
   Groetjes, Marcel

 4. Edgar & Janneke

  Hey Marcel,
  Je blogs kunnen ons niet vaak genoeg; we lezen ze met plezier!
  Zoals geappt hadden we het idee opgevat je met de camper op te zoeken op onze terugreis. Helaas zat het weer aan jouw kant niet mee, dus we kozen voor een andere route… nu, we hebben nieuws: ook hier zit t weer niet mee en nu hebben we spijt je niet te hebben ontmoet.. 🙁
  Morgen zit onze vakantie erop, maar jouw avontuur begint eigenlijk pas. We houden dus nog n beetje vast aan vakantie, via jou 😉
  Veel plezier,
  Edgar & Janneke

  1. Hi Ed & Jappe,
   Dank je wel voor het verkapte compliment, ik zal me er naar gedragen.
   Ja, een meet-and-greet had wel heel leuk geweest, helaas ben ik niet zo snel maar alles in het teken van onthaasten 😉
   Jammer dat het werk voor jullie alweer roept maar ik zal mijn best doen om het vakantiegevoel een beetje aan te dragen.
   Groetjes, Kappie Kok

 5. Henk Koopmans

  Jemig Marcel, ik ben maar halve dagen gaan werken. Noodgedwongen ,anders kom ik niet toe om je hele blog te lezen……
  Maar gekkigheid natuurlijk. Ik blijf het prachtig vinden wat je doet ,schrijft en laat zien.
  Nooit genoeg maar laat je niet sturen door hongerige ex schippers en verslaafde thuisblijvers.
  Over een dag of 14 vertrekken we, als je dan nog afzakt langs de kust kan het zo zijn dat we je ff opzoeken. Het ontbreekt op dit moment nog aan vervoer. We moeten alleen nog ff wachten op ons nieuwe “land yacht”, kleinigheid hou je toch.
  Als je besluit over te steken gaan we wel ergens langs de kust staan zwaaien ……..
  Ik hoop dat de depressie die wat rond cirkelt rapide verdwijnt en de zon zich wat meer laat zien .
  Fair winds and following seas!
  Zorg dat er geen zeewier rond je windex komt.

  Gr. Henk K

  1. Hi Henk,
   Ik zal mij inhouden, dan kan jij gewoon blijven werken. Er moet tenslotte toch iemand via premieafdracht in mijn onderhoud voorzien.
   Groet, Marcel

 6. Hoi Marcel,
  Ik sta te kijken wat een leuke humorvolle verslagen je maakt.
  Je maakt toch wel spannende dingen mee vind ik: zandbank, hoge golfslag, slecht weer Maar je bent een ervaren zeeman.
  Behouden vaart.
  Liefs moeder

  1. Hi favoriete schoonmoeder,
   Dank je wel, blijkbaar had ik nog ergens een niet eerder ontdekt talent liggen.
   Leuk dat je een reactie geeft, tot snel.
   Groetjes, Marcel

 7. Hoi Marcel

  Nou het is mij niet te veel hoor, ik heb ze nu allemaal achter elkaar gelezen en kijk al uit naar de volgende avonturen op het bootje

  Gr Jolanda

 8. Ha Marcel, doordat ik zelf ook zo het een en ander meemaak, heb ik de meeste verhalen vanavond pas gelezen. Je hebt echt talent wat betreft schrijven. Ik leer je nu op een andere manier kennen en dat voelt goed. Ik ben vooral erg benieuwd naar alles wat met zeemanschap te maken heeft. Dus schrijf vooral wat je wat dat betreft meemaakt. Je controlerende over je schip heeft mij erbij bepaald dat ik dat niet doe. Ga ik vanaf nu regelmatig doen. Je hebt veel voorbereid. Ik zou bijvoorbeeld wel willen weten waar je echt profijt van hebt en wat anders uitpakt dan je dacht. Blijf vooral schrijven als het jouw uitkomt. Ik lees wel als het mij uitkomt. Henk

  1. Hi Henk,
   Of moet ik voortaan zeggen sleepbootkapitein?
   Dank je wel voor de tip/het verzoek. Ik zal er rekening mee houden, toevallig had Yvonne gisteren hetzelfde geopperd.
   En die controle heeft zich al terugbetaald, vanochtend een losgetrilde bout op de kop van de motor gevonden, flink olielekkage maar het had (zonder controle) zeker erger kunnen worden.
   Geniet van jouw zeiltrip naar en in Scandinavië!
   Groet, Marcel

 9. Hoi Marcel,

  Elke frequentie is goed. Het is jouw reis en wij mogen hem via jouw blogs meebeleven. Ik denk dat veel van je volgers stiekem ook wel zo’n reis zouden willen maken.
  Elke update is leuk en zoals eerder door anderen al gezegd, je hebt een vlotte en prettige manier van schrijven, gecombineerd met de jou typerende manier van observeren en waarnemen.

  Hartelijke groet,

  Erik

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *