De reis

Het plan is om vanuit Nederland langs België naar Normandië en Brest in Bretagne te zeilen.

Bij Brest moet ik kiezen of ik mij aan het oorspronkelijke plan kan houden en vandaar langs de Franse westkust ga afzakken de Golf van Biskaje in tot aan de Pyreneeën en dan naar het westen varend langs de Spaanse noordkust de Golf weer uitvaar bij La Coruña om vervolgens de meest westelijke punt van Spanje, Cabo Finisterre, te ronden en dan afzakken naar het zuiden langs de Spaanse rias richting Portugal.

De andere optie is om vanaf Brest (F) de afstand van 360 mijl dwars over de Golf van Biskaje in drie á vier dagen over te steken om in La Coruña aan te komen.

Vanaf Cabo Finisterre langs de Portugese kust tot voorbij Faro in het zuiden weer het Spaanse water binnenvaren en bij Gibraltar de Middellandse Zee op. Misschien nog even oversteken naar Marokko, weer terug naar Spanje en op een gegeven moment de oversteek naar de Balearen maken.

Na de Balearen toch weer even naar de Spaanse zuidkust en bij Barcelona kiezen hoe verder.

Langs de Franse kust of een oversteek richting de Italiaanse westkust.

In ieder geval wil ik de kust van Ligurië (I) verkennen. Ankeren op de rede van Cinque Terre of Portofino lijkt mij geweldig.

Of dat haalbaar is? We zullen het zien.

De terugreis gaat binnendoor, bij Port St.Louis-du-Rhône, ten westen van Marseille, vaar ik de Rhône op, laat de mast er af hijsen en leg die dan bovenop de boot op een paar schragen waarna ik richting Lyon vaar om daar af te buigen de Saône op. Dan via het Rhône-Rijnkanaal richting Straatsburg om vervolgens dan de Rijn te volgen tot aan Nederland en daar via het Pannerdens Kanaal over de IJssel naar Kampen en dan naar Amsterdam om uiteindelijk in de Zaanstreek weer af te meren aan de kade van Bijdam bij ons in Wormer.

En dan…? De boot opruimen, schoonmaken, onderhoud plegen en als laatste…. mijn droomboot compleet met de volledige uitrusting te koop zetten en daarmee na ruim een halve eeuw mijn watersport carrière af te sluiten.

Ik noem deze reis dan ook wel gekscherend “mijn laatste nautische stuiptrekking” ?